top of page
01.jpg
02.jpg

בלוג זה הורכב במסגרת קורס "סביבה וחברה" במחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר. במסגרת הקורס בחרנו להתעמק במלאכת נפחות הברזל. ככל שחקרנו יותר וקראנו יותר גילנו עד כמה מדובר במלאכה עתיקה בעלת שורשים עמוקים. בבלוג זה ננסה להתחקות אחרי ההיסטוריה הגדושה של מלאכת נפחות הברזל, אחר דרכי הייצור כפי שהיו בעבר וכפי שהן היום ואף באזכורים של מלאכת יד זו בתרבות ובאומנות. הבלוג אינו תוצר מוגמר והמטרה שלנו היא להמשיך לפתח את התכנים בו ככל שנמשיך ונעמיק בסעיפים השונים של מלאכת נפחות הברזל. 

מהי נפחות ברזל
Blacksmith-Basics-3 (1).jpg

?פרק 1: מהי נפחות ברזל

נַפָּחוּת - מלאכתו של הנפח. עיבוד ברזל

והתקנת כלי ברזל באמצעות ניפוח אש

מתוך מילון "רב-מילים" עברי-עברי

למרות שמדובר במלאכה עתיקה הנפחות והנפחים של היום משתמשים בכלים ובטכניקות שהופיעו לפני מאות רבות. הראייה הראשונה לנפחות באמצעות הרתחה ועיצוב בפטיש נמצאה במצריים ומתוארכת לשנת 1350 לפני הספירה. ניתן להסיק כי מדובר במלאכה שהופיעה על מנת לייצר כלים בעבור ציד וסחר בחיות. נדמה שסוחרי החיות שמרו את טכניקת העבודה במתכת כסוד. כשאלו התפזרו יכולות העבודה במתכת שלהם התפשטו ליוון ולבלקן.

תקופת המתכת המוקדמת מתוארכת בין השנים 500-800 לפני הספירה. אפשר לראות עבודת נפחות גם במיתולוגיה הקלאסית של יוון, רומא ותרבויות נוספות. בראשית הנפחות, הברזל חומם ככל הנראה באמצעות שרפת עץ, לאחר מכן גילו הנפחים שאפשר להשתמש בפחם המייצר שריפה טובה יותר. הנפחים החלו להתמחות יותר ויותר בימי הביניים ועל אחת כמה וכמה עם תחילת המהפכה התעשייתית. סביב מלאכת הנפחות הופיעו מקצועות שונים כגון: מסגר, מתאם פרסות ולבן.  מספר האנשים הנושאים את שם המשפחה Smit (מהמילה Blacksmith) מעיד על שכיחות המקצוע. במאה ה16 נעשה שימוש רב יותר ביציקות ברזל.

03.jpg

סרטוני הדרכה על תהליכי ייצור של כלים  שונים באמצעות נפחות ברזל

נפחות בתרבות ובאומנות

נפחות ברזל בתרבות ובאומנות

הפייסטוס דמות המוכרת לנו מתרבות יוון העתיקה, מסיפורי המיתולוגיה היוונית. כמו כן, מאוזכרת גם במיתולוגיה הרומית, בשם וולקן. הפייסטוס, אל הנפחות והאש, בנם של זאוס והרה. לפי אחד מהסיפורים המיתיים למד את מלאכת הנפחות מהקיקלופים. הפייסטוס היה לנפח האולימפוס ובנה את כיסאותיהם של זאוס, אדס ואלים נוספים. מכאן, דמות הנפח מוכרת לנו עוד מתרבות יוון העתיקה ורומא, דמותו של הפייסטוס כמו גם דמות הנפח בימי הביניים ובהמשך בימי המהפכה התעשייתית הפכה למושא לציור ופיסול בעבור האמנים.

קטלוג כלי עבודה

פרק 2- הכלים והחומרים המשמשים למלאכת נפחות הברזל

פרק זה יעסוק בכלים ובחומרים המשמשים את נפח הברזל. תוך חקירת הנושא עלו סוגים שונים של כלים המשמשים את נפח הברזל במלאכתו ולאו דווקא כאלו שהכרנו לפני כן. כמו כן, ניתן לזהות כי ישנן "קבוצות" כלים ובכל אחת מספר כלים המשמשים לניואנסים של המלאכה. לדוגמא, סוגי פטישים, סוגי אזמלים ועוד. נציג תחילה את הקטלוג הבסיסי ביותר לנפח הברזל ובהמשך פירוט אודות הכלים ומידותיהם ביחס לקנה המידה האנושי. לאחר מכן נציג את קטלוג החומרים.

toolsblitext.jpg

פטישים

אזמלים

מלקחיים

סדן

תנור לבנים

קטלוג כלים

סוגי הפטישים המשמשים את נפח הברזל

alef_patish.gif

:סרטוני הדרכה על שימוש בסוגי פטישים שונים

קטלוג סוגי מתכת

קטלוג סוגי מתכות

קטלוג מתכות.jpg

פלדת סגסוגת

פלדת אל חלד

פלדת כלים

פלדה ממוחזרת

שם המתכת

תמונה

מידע כללי

טמפרטורה לחישול

פלדה פחמנית

כ- 1200 מעלות צלזיוס

כ- 1200 מעלות צלזיוס

כ- 1000 מעלות צלזיוס

בין 800-1100 מעלות צלזיוס

משתנה לפי סוג הפלדה למחזור

סוג הפלדה הנפוץ ביותר למלאכת הנפחות. מתאפיינת ברמת פחמן גבוהה

סוג ספציפי שמאפשר איכויות של חוזק ועמידות

פלדה שאינה מפתחת קורוזיה - חלד

כשמה כן היא, משמשת בעיקר לייצור כלים 

פלדה ניתנת למחזור ולמעשה מדובר באחד החומרים הממוחזרים ביותר בעולם

חלל העבודה של נפח הברזל

פרק 3- חלל העבודה של נפח הברזל

לנפח יש כלים שונים, בגדלים שונים, אשר משמשים אותו לפעולות שונות. החל מהתנור ועד למלקחיים הקטנות ביותר. לשם כך, הנפח צריך הרבה מקומות אחסון נגישים, בכדי שיהיה נוח לעבודה. כמו כן, הוא צריך מרחב עבודה נוח ויחסית גדול לפעולות שונות. מבחינת איפיון החלל והפרוגרמה יש צורך לכלול את כל אלו ולכן, על חלל הנפחייה להיות גדול ומרווח, בעל מקומות אחסון רבים ונגישים, על מנת לאפשר עבודה יעליה ונוחה. 

pds_dugarem05505454465.gif

חלל העבודה של נפח הברזל

דיאגרמה לניתוח חלל העבודה של נפח הברזל ושל הנפחים שתופסת כל פונקציה

plan and section.jpg

מתוך הפרוגרמה והדיאגרמה - דרכם הבנו את הצורך של הנפח בהרבה מקום אחסון לכלים שלו, וגם מרחב עבודה נוח ויעיל - עשינו שרטוט לחלל הנפחייה. 

תוכנית

חתך א'-א'

א

א

סדן

מכלי שמן

תנור

שולחן

מדפי אחסון כלים

פרק 4- מהלך עבודה בחלל

מהלך עבודה בחלל

בפרק זה נעסוק בשלבי הכנת פרסת הברזל, ונציג את השלבים השונים דרך תכנית חלל העבודה של הנפח. איך הוא עובר מהשולחן לתנור לסדן ובאיזה כלים הוא משתמש בתהליך זה. 

דיאגרמה.gif

חיתוך מוט המתכת לאורך הרצוי - בהתאם לסוג הפרסה, בעזרת להבי גזירה

חימום  מוט המתכת בתנור - עד שהמתכת מגיעה לחום של כ-1260 מעלות צלזיוס ומשנה את צבעה לאדום - כתום

כיפוף המוט באמצעות פטיש על גבי הסדן ליצירת הצורה הכללית של הפרסה

אחרי שהמוט מכופף, מכניסים אותו לשבלונה ובאמצעות מלחציים לוחצים את המתכת לתוכה

ברגע שהפרסה מכופפת, עושים את החורים באמצעות פטיש ואזמל, בדרך כלל ישנם שמונה חורים

לבסוף חותכים את העודפים של המתכת ומקררים אותה

תרשים זרימה - שלבי הכנת פרסת מתכת

ערכה לנפח הצעיר

פרק 5- מחקירה לפעולה

בהמשך לתהליך המחקר שביצענו במהלך הסמסטר יצאנו לשאלה איך ניתן לקיים פרויקט "שימור" למלאכת הנפחות. לראייתנו, בניגוד למלאכות יד רבות, מלאכת הנפחות, פחות נגישה לכל אחד ומצריכה מגוון של כלים וחומרים שלא מצויים בכל בית או אפילו בכל סדנא ואף מצריכים אמצעי זהירות שונים. בחרנו לצאת למהלך של "שימור" תוך מחשבה על הנגשת הסיפור והמחקר שביצענו לאנשים שלאו דווקא מכירים את המלאכה ואת ההיסטוריה העשירה שלה.

רקע.jpg

ערכה לנפח הצעיר

6f3c2d55-950d-44e0-8940-8959e98d8a68.jpg

המחשבה על שימור העלתה לנו את הרעיון לעסוק במוצר המיועד לילדים ושעוסק בחינוך ובפיתוח תוך שימור המלאכה וערכיה. המחשבה על עבודה מכוונת שימור המיועדת לילדים נובעת מכוונה להעניק לילדים הכרות עם מלאכת היד ובכך לפתח שיח ומשחק. הפער בו אנחנו רוצות לעסוק בעיצוב הוא מצד אחד הרצון לייצר מוצר שמכיל את הערכים של ייצור ידני ומקומי ומצד שני שיהיה עדכני ורלוונטי לימינו. ניגשנו בחזרה למסמכים המצויים בבלוג והתחלנו לגבש אותם לכדי ערכת משחק לילדים, שתפקידה להנגיש מצד אחד את המתודולוגיה של מלאכת הנפחות ומצד שני יספר את סיפורה ההיסטורי והתרבותי. הערכה תורכב משני פריטים מרכזיים. הראשון, "ערכה לנפח הצעיר" שתכיל מספר חומרים וכלים לייצור פרסה ושני, ספר ילדים, שסיפורו יגולל את שלבי ייצור הפרסה  תוך התייחסות להיסטוריה של הנפחות.

רפרנס- משחקי ילדים המשלבים מלאכת יד

patish_salid.jpg

עיצוב הפטיש מבוסס על החקירה ועל קטלוג הכלים. בהשראת שני סוגים שונים של פטישים - פטיש כדור ופטיש מיישר, לכדי מוצר אחד המותאם לילדים.

פטיש כדור מיישר

parsa_slid.jpg

הערכה יכולה להכיל תבניות שונות, בחרנו בפרסה אשר ליוותה אותנו בתהליך החקירה. 

תבנית לפרסה

התבנית עוצבה כך שיהיה אפשר להכניס פלסטלינה ולייצר את צורת הפרסה בקלות ובצורה מהנה.

תהליך המידול

WhatsApp Image 2020-06-22 at 22.42.16.jp
bottom of page